zondag 23 juni 2019

TERRASTERREUR

Wespen zijn lastig, klopt. En ze willen weleens steken, klopt ook. Maar net als andere dieren steken of bijten ze alleen wanneer ze in het nauw worden gedreven. Verder zijn het, als je goed kijkt, mooie beestjes. En zeer nuttig, niet te vergeten.

Een kennis van me lukt het (echt waar!) de wespen te verjagen door tegen ze te praten. Soms bestraffend, soms met enige stemverheffingen of (wanneer er geen kinderen bij zijn) met gebruik van wat minder nette woorden. Wespen wegpraten lukt echt, probeer het maar. Zoiets van: ‘Ga weg, je moet hier echt niet zijn, hoe-pel op, je bent de weg kwijt. Ga maar verderop naar het bloemperk, of in het park spelen’. Het lijkt mal, maar het werkt.

Ui, wierook, balsamico

De meest voor de hand liggende tip, heel logisch: de terrastafels meteen afnemen, omdat wespen op voedselrestjes afkomen.
Of een schoteltje met gesnipperde ui op tafel zetten, wierook aansteken, ook daar houden wespen, vliegen en bijen niet van.

Brasserie EigenWeijs uit Groesbeek heeft een andere manier: de brasserie dekt de (soft)drankjes af met een cellofaantje waar een rietje doorpast. Mooie service, toch? En op de tafeltjes staan schoteltjes met een plakje citroen waar regelmatig kruidnagelwater overheen wordt geschonken; daar zijn wespen zeker geen fan van.
Nu zal niet elke gelegenheid zich zo om hun gasten bekommeren. Dan maar in de zelfredzaamheidstand: een bierviltje.

En... mocht je nu toch een keer worden gestoken: dep de plek met azijn, desnoods balsamico, maar gewone huishoud doet het ook prima. De rode steekplek zal vrijwel meteen minder kriebelen en na korte tijd slinken.

Wespen zijn geen kinderen dus die kunnen we niet opvoeden. Dan gaat een andere strategie gelden: wegnemen van oorzaken die tot ongewenst gedrag kunnen leiden. Zoals kringen van zoete drankjes op een terrastafel snel wegpoetsen. Het leven kan soms eenvoudig zijn. Zeker bij dikke hitte moet je je niet onnodig druk maken. Toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten