Alleen
lovende woorden voldoen voor ook deze akte van bekwaamheid van restaurant Voilà
in Groningen-Stad.
Een
restaurant beginnen is één, je als eerste in Groningen onderscheiden met een
menu-zonder-kaart, getuigt van geloof in eigen gedegen product- en warenkennis
én die van het vak van gastronoom. Voilà is geen doorsnee-horeca, dat mag
duidelijk zijn. Waar sinds half
maart algeheel ‘Dicht’ geldt voor eet- en drinkgelegenheden, verzet Voilà de bakens. Met een prachtig driegangen asperges-voorjaarsmenu.
Voor de ophaal of, in directe omgeving, thuisbezorging. Beide met uiteraard strenge
inachtneming van alle voorschriften en beperkende maatregelen.
Dubbel duurzaam
Wij
ontvangen een stevige papieren draagtas met ingrediënten verpakt in afbreekbare,
bio-doosjes en -bekertjes. (Die na voorzichtige reiniging hier
overigens dienst gaan doen als kruidenkweekpotje.)
Nu is het
leuke dat de bijgesloten instructie in klare taal, met enkele beelden,
opgesteld is; de eindproductie thuis kàn eigenlijk niet misgaan. Vooropgesteld
dat je over standaard keuken- en serviesinventaris beschikt, wordt dit smikkelmenu
een verrukkelijk avondvullend feestje. Extra service van Voilà: een toegevoegde QR-code met smakelijke muziekgenres. Heel origineel!
Voorjaars-smikkel-menu
In het kort:
wij smullen van een doperwtjespanna cotta-amuse met munt/limoenhangop en
gepofte wilde rijst.
Vervolgens een superverse aspergesoep met
Zoutkamper garnalen, geflankeerd door een goddelijke beurre noisette die
geweldig past bij het artisanale brood van Voilà-bakker Luuk Bouwman.
Terwijl de
kort voorgekookte Meinardi-asperges voor de Asperges à la Flamande in
een warmwaterbad op temperatuur komen, nippen wij van een aangename riesling. We draperen op een dekschaal alvast de ruim bijgeleverde plakken ham
van Waddenvarken en dresseren ten slotte de asperges met de krielaardappeltjes
en de eiersaus erbij. Alles prima geportioneerd, smaak perfect.
Zorgbonus
Morgen geen wekker, dus nemen we rustig tijd tussen alle gangen. Zowaar
ontdek ik een vergeten Eiswein, die prachtig past bij het afsluitende
dessert, de aardbeien Romanoff à la Voilà.
Dit diner is
onvergetelijk, omdat Voilà het voor de zoveelste maal lukt ons te verrassen met
hoogstaande producten en complete presentatie. Onvergetelijk omdat de
aanleiding zo treurig is. Maar dat Voilà ons vraagt, als dank gast te zijn,
iemand uit de zorg te noemen voor een lunch of diner, later.
En dit diner is zeker
onvergetelijk omdat we vanuit een andere invalshoek concluderen dat combinatie Voilà-gedrevenheid,
-uitvoering en -locatie, zo ongeëvenaard uniek is. We realiseren ons wat een organisatie
het is om dit diner zo mee te geven dat het thuis eenvoudig maaltijdklaar af te
maken is. Daarom extra chapeau voor heel het Voilà-team dat dit toch maar even doet.
Niet omdat het kan maar omdat het moet. Hoogstaande gastronomie in praktijk. Hopelijk
binnen afzienbare tijd weer op reguliere basis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten