vrijdag 3 april 2020

Voilà: Asperges 2020


Alleen lovende woorden voldoen voor ook deze akte van bekwaamheid van restaurant Voilà in Groningen-Stad.

Een restaurant beginnen is één, je als eerste in Groningen onderscheiden met een menu-zonder-kaart, getuigt van geloof in eigen gedegen product- en warenkennis én die van het vak van gastronoom. Voilà is geen doorsnee-horeca, dat mag duidelijk zijn. Waar sinds half maart algeheel ‘Dicht’ geldt voor eet- en drinkgelegenheden, verzet Voilà de bakens. Met een prachtig driegangen asperges-voorjaarsmenu.

Voor de ophaal of, in directe omgeving, thuisbezorging. Beide met uiteraard strenge inachtneming van alle voorschriften en beperkende maatregelen. 

Dubbel duurzaam


Wij ontvangen een stevige papieren draagtas met ingrediënten verpakt in afbreekbare, bio-doosjes en -bekertjes. (Die na voorzichtige reiniging hier overigens dienst gaan doen als kruidenkweekpotje.)

Nu is het leuke dat de bijgesloten instructie in klare taal, met enkele beelden, opgesteld is; de eindproductie thuis kàn eigenlijk niet misgaan. Vooropgesteld dat je over standaard keuken- en serviesinventaris beschikt, wordt dit smikkelmenu een verrukkelijk avondvullend feestje. Extra service van Voilà: een toegevoegde QR-code met smakelijke muziekgenres. Heel origineel!

Voorjaars-smikkel-menu


In het kort: wij smullen van een doperwtjespanna cotta-amuse met munt/limoenhangop en gepofte wilde rijst.
Vervolgens een superverse aspergesoep met Zoutkamper garnalen, geflankeerd door een goddelijke beurre noisette die geweldig past bij het artisanale brood van Voilà-bakker Luuk Bouwman.


Terwijl de kort voorgekookte Meinardi-asperges voor de Asperges à la Flamande in een warmwaterbad op temperatuur komen, nippen wij van een aangename riesling. We draperen op een dekschaal alvast de ruim bijgeleverde plakken ham van Waddenvarken en dresseren ten slotte de asperges met de krielaardappeltjes en de eiersaus erbij. Alles prima geportioneerd, smaak perfect.


Zorgbonus

 
Morgen geen wekker, dus nemen we rustig tijd tussen alle gangen. Zowaar ontdek ik een vergeten Eiswein, die prachtig past bij het afsluitende dessert, de aardbeien Romanoff à la Voilà.

Dit diner is onvergetelijk, omdat Voilà het voor de zoveelste maal lukt ons te verrassen met hoogstaande producten en complete presentatie. Onvergetelijk omdat de aanleiding zo treurig is. Maar dat Voilà ons vraagt, als dank gast te zijn, iemand uit de zorg te noemen voor een lunch of diner, later.
En dit diner is zeker onvergetelijk omdat we vanuit een andere invalshoek concluderen dat combinatie Voilà-gedrevenheid, -uitvoering en -locatie, zo ongeëvenaard uniek is. We realiseren ons wat een organisatie het is om dit diner zo mee te geven dat het thuis eenvoudig maaltijdklaar af te maken is. Daarom extra chapeau voor heel het Voilà-team dat dit toch maar even doet. Niet omdat het kan maar omdat het moet. Hoogstaande gastronomie in praktijk. Hopelijk binnen afzienbare tijd weer op reguliere basis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten