‘Als jullie
morgen willen barbecueën, zou ik niet lang wachten met inkopen; volgens mij
gaat morgen heel Nederland aan de braai.’
De conversatie
met de buurman gaat tegenwoordig door de heg. Afstand, inclusief ligusterfilter,
een meter of twee.
Hoewel vlees
wel op het menu voorkomt, staat barbecueën niet in onze top 5 als we, ook door corona
gedwongen, thuis de warme maaltijdvoorziening plannen. Hm, die was die ik morgen
buiten wilde drogen, stel ik maar uit. Barbecuegeuren vallen niet onder mijn
frisheid-beleving.
Sportschool thuis
Laatste weken
zie, lees en hoor ik, behalve de zeer creatieve dan wel erg low-levelgrapjes
via sociale media, erg veel uitingen van zelf, thuis, koken, bakken, braden en meer.
Buurvrouw, in het andere leven chef-kok, is begonnen zelf brood te bakken. Niet
met een broodbakmachine en een kant-en-klaar-mix. Nee, met eigen deeg: ‘Kneden
in plaats van sportschool’, glundert ze.
De niet
onverdienstelijke resultaten, inclusief de enthousiaste aansporingen én de consumptie
ervan door manlief, doet haar driest een volgende stap maken.
In haar keuken staat
nu een zuurdesem-moeder bemoedigend te pruttelen. Ondertussen, mede bijgeschoold
door digitale zelfstudie, verdiept ze zich in fermentatieprocessen.
Uit de
Aziatische keuken begint kimchi, zeker in studentensteden, een bekende te
worden in multiculti-restaurants. Simpel gezegd heb je al voldoende aan wat groenten,
zout, water, gember en paprikapoeder of chilivlokken. De belangrijkste ingrediënten
zijn rust en geduld. Rust omdat de (weck)pot waarin je de groenten en
bijbehoren een paar dagen op je aanrecht kunt laten staan, geduld omdat
de kimchi na twee weken koelkast in smaak intensiveert. Behalve relatief
gemakkelijk te maken is gefermenteerd voedsel knoepertgezond voor je darmflora.
Ambachtelijk voorbeeld van gefermenteerde groente dichter bij huis: zuurkool.
Als je toch
weckflessen van zolder haalt of aanschaft, neem er eentje extra mee. Met waarschijnlijk
nog een paar weken thuisquarantaine in het verschiet, heb ik een suggestie voor
bij de koffie.
Een erg
lekkere digestief die ook op warmere dagen smaakt, is koffielikeur. Bij de
koffie na het diner, met (veel) ijsklontjes en tonic op balkon of in de tuin. Hiervoor
heb je iets meer geduld nodig maar ook, na de voorbereiding, weinig
omkijken.
Nodig:
1 goed afsluitbare weckfles van 2
liter
500 gram kristal- of bruine
kandijsuiker
10 zakjes of 50 gram vanillesuiker
250 koffiebonen
1 liter jonge jenever, brandewijn
of wodka
(minstens 38 %) Doen: Weckfles, sluit- en weckring omspoelen met kokend sodawater, naspoelen met heet water en omgekeerd op een theedoek laten drogen. De sterke drank schenken over de suiker en koffiebonen op de bodem. Pot afsluiten, kort schudden en op een droge, donkere plek wegzetten.
Eerste 2 weken 3 x wekelijks schudden om de suiker op te lossen.
Na 6-8 weken mengsel door een zeef en trechter in kleine flesjes overgieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten