maandag 22 mei 2017

Historische conferentie Melkwegkasteel met culinair tintje


Zaterdag 20 mei 2017 komt een select gezelschap in Het Kasteel aan de Melkweg in Groningen Stad bijeen. Het is hoog tijd voor een volgend Groninger woordenboek! Vanuit zes visies geeft een aantal internationale en nationale zwaargewichten op het gebied van (streek)taal een aanzet waarom en vooral hoe dit aan te pakken.
Na woordenboeken van Molema (1887) en Ter Laan (1929, 1952) houdt het op met het grote vastleggen van de Groninger taal. In 1988 verschijnt nog een bescheiden poging het ondertussen geconstateerde hiaat enigszins op te vullen: het zakwoordenboekje van Siemon Reker.

In de eerste instantie lijkt het ‘Groninger woordenboek Nieuwe Stijl’ nu al: het ‘Nieuwe Groninger Woordenboek’ (NGW) een digitale wieg te krijgen. Vooral omdat dit de zoekfuncties van Gronings naar Hollands v.v. aanzienlijk vereenvoudigt.
Ik ga, gezien de ruimte hier nu niet met namen, titels en verdiensten gooien maar aan het einde van de dag is iedereen van mening dat er een historisch begin is gemaakt NGW te realiseren.
Voor nu veel werk aan de winkel.
En… welke Groninger specialiteit in verrassende vorm bij de lunch werd geserveerd, is een anekdote die door de aanwezigen voor altijd met deze historische dag zal blijven worden geassocieerd. 
En t was gain aaierbale.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten