vrijdag 31 maart 2017

2017: Jaar van de Aaierbale




'Aaierbale heurt bie DNA van n Grunneger’, meent een van mijn collega-aanvragers. Wij, Groningers Herman Bröring, Peter Kars, Henk Scholte, Angelique Westerhof en auteur dezes, vonden dat de Ambachtelijke Grunneger Aaierbale de kwalificatie ‘Nationaal Erfgoed’ meer dan waard is.
Waarom? Omdat deze streekeigen specialiteit, (midnight-)snack, maaltijdcomponent en plezierige vegetarische peuzelmaagvuller al zo’n 70 jaar voor Groningers hail gewoon is. Aaierbale hoort vanzelfsprekend bij Groningen. Zoals Sangria en Paella bij Spanje en Bier en Bratwurst bij Duitsland.

Dat heel gewone dingen gewoon heel bijzonder zijn, begrijpt directeur Ineke Stroeken van Kenniscentrum Nationaal Erfgoed Nederland (KIEN) al ruim 30 jaar. Wat gewoon is, kan er over 5 of over10 jaar niet meer zijn. En als je het dan gaat missen, ben je te laat; daarom is zo’n erkenning belangrijk. En daar hoort een certificaat bij.
Onze aanvraag heeft gedurende een dik jaar de uiterst kritische beoordeling van meerdere lagen deskundigen doorstaan en zo kon een delegatie van ons 30 maart 2017 het officiële certificaat ondertekenen.

De eierbal is een blijvertje: behalve de klassieke zijn er de laatste tijd nogal wat creatieve, stuk voor stuk lekkere, varianten bijgekomen zoals
de kwartel-, de garnalen- en de pittige Feierbal.
Studenten van Noorderpoortcollege in Winschoten waren een paar weken terug enthousiast over de workshop eierballen maken die collega-aanvrager en Aaierballenmoaker Peter Kars gaf. Later dit jaar organiseren ze voor eigen studenten een Eierballenwedstrijd.
Zo, nu eerst een terrasje en… ‘n Aaierbale!

1 opmerking: