zaterdag 11 augustus 2018

Currywurstmuseum


... geopend tot december 2018!


Zeg je Duitsland, hoor je soms wel: ‘Bier en braadworsten’.

Die reactie is, als dergelijke reacties, veelal nauwelijks gestoeld op verdere kennis van ontelbaar nog bestaande, zelfstandige bierbrouwerijen en minstens zo veel varianten van geroosterde, gegrilde, gefrituurde of gebakken Bratwursten.

Friedenswurst 
De ene worst van varkensvlees, de ander van een combinatie van varkens- en rundvlees of van kalfsvlees. De vegetarische variant ‘Friedenswurst’ schijnt voormalig Bondskanselier Adenauer op zijn conto te mogen zetten. Ik heb ze nooit in het echt gezien; maar dat ben ik maar.

Allemaal van zeer fijne of juist grovere samenstelling. Een zeer bescheiden greep: de Coburger (gegrild op dennenappels), Frankfurter, Thüringer, Thüringer Rotwürst, (Münchener) Weisswurst en… de Currywurst. Een Bratwurst van de grill of grillplaat (vaak), geserveerd met currysaus en er overheen een flinke strooi currypoeder plus vorkje.
Kenners kiezen ‘mit’ oder ‘ohne’ velletje.

De Currywurst wordt in schijfjes gesneden aangereikt -in het oosterse deel van Berlijn werd, voorheen, voorkeur gegeven aan een hele worst, dus niet voorgesneden.
 
In Berlijn bezoek dit jaar eindelijk het leuke, interessante Currywurstmuseum.
Ik ben net op tijd.
Het is helaas, helaas tot 21 december 2018 geopend. Driedubbel jammer, het is er zo leuk (en lekker).
Gelukkig is er in bijna elke straat wel een Currywurst-Imbissbar. 
En we hebben we de film ‘Die Entdeckung der Currywurst’ (2008) nog. Dat wel.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten