maandag 18 juni 2018

Zomer in Charlottenburg


Charlottenburg-Wilmersdorf, een Berliner stadswijk.

Alles is er, zeggen ook eigen bewoners van de Bleibtreustrasse tevreden: school, bioscoop, winkels en ooh, restaurants. Voor elke beurs.
Een uitgebreid ontbijt of brunch bij café-restaurant Bleibtreu koop je voor een bedrag van een belegd broodje in Nederland.
Smul, voor je naar Kino 66 gaat, bij de vriendelijke overbuurmannen van Tagine van een oriëntaals voorgerechten-combi, inclusief een glas heel goede Libanese wijn.
Ga na afloop bij Don Quichote langs voor een portie fluwelen Jamón Ibérico.

Afgelopen week draait, net nieuw, ‘Vom Ende einer Geschichte’ (‘The sense of an Ending’ van Julian Barnes) met Charlotte Rampling. Over een hork van een man zoals er honderdduizenden rondlopen -een niet al te moeilijke vakantiefilm die weliswaar een lichte beproeving van geduld vraagt omdat het zo akelig echt is.

Trek voor een bezoek aan Marjellchen, even om de hoek, gerust een hele avond uit. Signora Azzaro zwaait niet alleen met uiterst klassiek-gastvrije schwung scepter over een keuken waarvan je alleen bij het zien van de menukaart al kwijlt; ze schakelt in haar gemeend-warme begroetingen en verhalen zonder enige moeite over van Duits naar Italiaans, Spaans, Engels, Hollands en meer talen.
Alle gerechten vergezeld van een historisch verantwoorde saus. Ramona Azzaro mag zich, zonder enige verwaandheid, een levende encyclopedie van vrijwel de hele geschiedenis van Duitsland noemen. Letterlijk, en tot op exact aantal of datum.

Op haar kaart van Königsberger Rinderfleck, huis-gemarineerde Kurischer Haff-snoekbaars, Pommersche Spickgans, Konigsberger Klöpse
tot Masurischer Sauerbraten en Schlesische Mohnklösse; bescheiden greep uit alle specialiteiten van Pruisen, Mazuren, Silezië en Pommern.

Of ik nog meer deed dan culinair ogen, oren en maag de kost geven? Jazeker, ik begeleidde een erg oudere heer na twee glaasjes rode wijn over de Kurfürstendamm en vergaapte me aan de vele, vele bruggen tijdens een uitgebreide boottocht over de Spree. Waar me duidelijk werd dat Berlijn groter is dan New York, voor bijna 30% uit ‘groen’ bestaat en op 3,5 miljoen inwoners slechts 140.00 studenten kent. Ja, slechts, Groningen herbergt maar er liefst 60.000 onder haar 200.000 Stadjers.

Rustig fietsen in wereldstad Berlijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten