zaterdag 22 juli 2017

Reint Lewe en zijn poepjurk


Voor de tentoonstelling Rijk in Groningen in het Groninger Museum schreef ik over

De broers Evert en Reint Lewe
Het Groninger Museum maakte er een prachtig animatiefilmpje bij!

'Soms is het leuk je te verkleden. Met de jurk van je moeder en hoge hakken en lippenstift. Of als zeerover, met een lapje voor je oog. Als clown met grote schoenen en een rode clownsneus. En dan stuur je meteen zelf snel een selfie rond.

Als verkleden moet is het veel minder leuk. Hoeveel uren hebben Evert en Reint Lewe wel geposeerd? Het moest natuurlijk van hun ouders. Die zijn stikrijk en willen dat graag laten zien. Kijk maar naar de streng bloedkoralen die Reint vasthoudt en al het gigadure kant van zijn jurk.
Kleine jongetjes dragen in de17e eeuw allemaal jurken. Rompertjes of weggooiluiers zijn er niet. Evert is 6 en Reint pas 1 jaar. Ze lijken ouder, want schilders moeten schilderen zoals hun opdrachtgever het wil.

Op de achtergrond staat de borg Ewsum, in Middelstum; daar wonen ze. Zo zie je goed dat ze voorname mensen zijn die op een borg wonen. Dat klopt niet met het echt. Want ze poseren natuurlijk wel thuis.

Wie weet worden ze geschilderd omdat Evert voor het eerst als een volwassen edelman gekleed is? Misschien liep hij gisteren nog in een jurk?


Alles van hem is superduur: gouddraad in zijn sjerp, op tafel zijn deftige hoed met veren en sjieke handschoenen. Het meest eenvoudige aan zijn kleding is het dunne rode lintje bovenaan zijn kous, een soort sokophouder. Het superpronkerige rood op zijn buik is eigenlijk hetzelfde lint. Dat moet zijn broek en wambuis vastgestrikt houden.

Misschien is Jan Jansz de Stomme, de schilder, wel het ‘rijkst’ van allemaal: hij kan aantrekken wat hij wil. Of… zou de borgheer of borgdame dat stiekem zelf ook wel willen? Lekkere gewone, gemakkelijke kleer… ' ©JRDe tentoonstelling Rijk in Groningen - Borgen en Stadspaleizen 1600-1800 is t/m 12 november 2017 in het Groninger Museum te zien.

Kinderen gratis entree! (Dankjewel Reint en Evert!)

* Met dank aan Groninger Museum voor de foto van Evert en Reint Lewe


Geen opmerkingen:

Een reactie posten