zondag 11 november 2018

Pannenkoeken is een werkwoord

Een van mijn collega’s neemt in elk geval het woord regelmatig in de mond. Of hij ze eet weet ik niet. Hij is van Nederlandse komaf, dus ongetwijfeld bekend met het fenomeen dat gelukkig ondertussen tot de Culinaire Traditionele Modernen behoort. Pannenkoeken.

Wat mijn collega bedoelt met pannenkoeken? Gewoon, als hij een woord wil gebruiken dat misschien niet zo heel keurig is, gebruikt hij ‘pannenkoeken’ als werkwoord. Hij zou, als iemand verzucht dat pannenkoeken bakken ‘zóóóóóo veel moeite is’  kunnen zeggen: ‘Nou niet zo pannenkoeken; ze zijn klaar voor je je omdraait’.

Zelf eet ik graag pannenkoeken. Ze zijn super-lekker, snel klaar, niet ongezond en budgettair-vriendelijk. Varianten met zoet: (maple)stroop, (poeder)suiker, appel, banaan, kiwi, aardbei, ijs, slagroom of hartig: (geiten)kaas, spek, ansjovis, zalm, chorizo, pesto, mierikswortel, prei, rook- of droge worst? Ik proef ze, een beslag met thee of koffie (blini’s), een scheutje drank (crêpes) of een deel rijstmeel, ik probeer het.

En vaak keer ik terug bij het basisrecept, gebakken in eenvoudige zonnebloemolie.

Voor vier gemiddelde eters:

250 gram boekweitmeel
250 gram patentbloem
6 dl melk
4 eieren
snufje zout

Meestal gaat het zo: thuiskomen, ingrediënten en gereedschap op het aanrecht klaarleggen, werktas legen, theewater koken, schort aan, beslag* maken, rustig thee drinken en met uitgerust beslag pannenkoeken bakken. Het meel koop ik overigens bij Polski Smak, de Poolse delicatessenwinkel.

Als de disgenoten zijn verzameld, een goede koekenpan (géén met beschadigde anti-aanbaklaag) op het fornuis verwarmen, olie verhitten, flinke lepel beslag en in een klein kwartiertje smikkelt iedereen met vulling of versiering naar eigen smaak. Niks geen gepannenkoek.*Bij het meel in de beslagkom voorzichtig al roerend de melk gieten.

Hierdoor de eieren kloppen.

Snufje zout toevoegen.

Afgedekt met een theedoek, het beslag een (ruim) halfuurtje laten rusten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten