maandag 25 december 2017

Markthalle Neun, Berlijn

Met een aantal gezellige collega’s en aanhang is in het facultatieve programma alle ruimte voor diverse rondtoeren en eigen invulling. Voor € 7,00 een hele dag via U- of S-Bahn snel en droog vrijwel direct je bestemming bereiken; heel fijn, zeker in geval van het grijze, zompige weer.

Bij entree Weihnachtsmarkt locatie Gendarmenmarkt laat ik, veiligheidsmaatregel na aanslag van 2016, mijn rugzakinhoud controleren door de zich haast daarom verontschuldigende Politzei. Iedereen heeft begrip, natuurlijk. Sowieso is iedereen die ik in deze stad tegenkom relaxt en erg vriendelijk en voorkomend. Helemaal wanneer je Duits spreekt.
Dan Markthalle Neun, aan de Eisenbahnstrasse in bruisend Kreuzberg. Een sinds 1 oktober 2011 in ere herstelde, bijna 130 jaar oude, overdekte markt. De projectgroep van Nikolaus Driessen, Florian Niedermeier en Bernd Maier weet voor een aanmerkelijk lager bedrag dan de geïnteresseerde projectontwikkelaar de stad Berlijn te overtuigen voor behoud en invulling van de oorspronkelijke functie in plaats van sloop en nieuwbouw.

Dit de wereld zoals het wel kan: kleine zelfstandigen die weten wat ze doen en waarom en vooral waarmee. Neem de driemaal weeks vers aangeleverde (errrug lekkere) Oosterschelde oesters, de perfecte tapas met een glaasje La Guita. Tegenover ons aan een van de grote tafel waar je je gekochte eetwaar kunt nuttigen, schuift een man aan met een prachtig bord bouillabaisse die, bestaat toeval?- Hendrik Haase van Kumpel & Keule blijkt te zijn; de slager die slacht van neus tot staart en exact de geschiedenis weet van zijn vleesaanbod. Het bedrijf heeft, echt waar, net drie dagen terug zonder enige ophef hun restaurant geopend. Twee keer de hoek om, op weg naar ons station. We nemen meer dan hartelijk afscheid en drinken als aperitief een superverse Pale Ale bij inpandige brouwer Heidenpeters.

Over het diner in bijdetijdse setting met subtiele aandacht voor genderneutraliteit, volgend blog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten