vrijdag 21 september 2018

DE EIERBAL in 21e eeuw

In 2005 lees ik in Adformatie een oproep voor een advertentiewedstrijd van landelijk dagblad De Telegraaf.

Tekst is geen probleem; ik ben copywriter en schrijf graag over eten én over Groningen. Voor de vormgeving zoek ik Bruno Beukema op. Onze inzending over DE EIERBAL resulteert in een gedeelde tweede prijs. Niet gek voor een creatief gelegenheidsteam. Zeker niet in vergelijk met de andere winnaars, gerenommeerde Randstedelijke reclamebureaus.

Onze paginagrote advertentie rolt die zomer zelfs naar het prestigieuze reclamefestival in CANNES.

Ondertussen schrijf ik interviews en artikelen over de eierbal in krant, blog en tijdschrift. Ondertussen verschijnen er prachtige, aanstekelijke nummers van bijvoorbeeld Harbert Grezel en Olaf Vos over de Grunneger Aaierbale. 
En sinds maart 2017 staat, door toedoen van mijzelf en rest van GAGA (Genootschap Ambachtelijke Grunneger Aaierbale), samen met gepassioneerde verslaggever Jeroen Berkenbosch i.s.m. RTV Noord's Dossier Eierbal, de eierbal op de Nationale lijst van Immaterieel Cultureel Culinair Erfgoed.

Daarna lijkt, in toenemende belangstelling, de eierbal zijn draai te vinden en verder te rollen; bijvoorbeeld naar het eerste Eierbalfestival in Stad, georganiseerd door Dautsen Rosenboom en Saskia Jonker.
Hier proeven op zondag 9 september 2018 zo’n 1.000 bezoekers van de diverse aanwezige eierballen.

Eén van de eierballenbakkers die daar akte de présence geeft is Angela Prins met streekeierballen met eieren van Groninger Meeuwen (een kippenras). Haar boek over frituren, waarin de eierbal een prominente plaats zal innemen, verschijnt 24 september 2018.

Het water loopt me nu al n de mond!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten